Monark ca. 1950

Cykeln jag ska cykla på är enligt ramnumret troligen från slutet av 1949 eller från 1950.
Jag köpte den på en Blocket-annons av en säljare som ofta påstår att hans cyklar är genomgångna och renoverade av proffs. Den renoveringen visade det sig inte vara så värst bevänt med. Ny kedja hade den, men styrlagren var snustorra och framnavet hade sett bättre dagar. Cykeln hade fått en del förändringar under årens lopp och de ursprungliga lättmetallfälgarna var utbytta mot rostfria.
I dag är cykeln återställd till originalutförande, vilket bl a innebär att det baklyse som eftermonterats nu är ersatt av kattöga av rätt sort. Fälgarna, som nu sitter på, är Monarks lättmetallfälgar som satt på ursprungligen. Vid den här tiden – slutet av 40-talet, början av 50-talet – kunde cyklarna vara utrustade med antingen NOVO eller Perry baknav. Min hade Perrynav både fram och bak. NOVO var av Huskvarnas tillverkning och Perry var/är en Torpedokopia, vilket innebär att man kan använda Torpedodelar när navet behöver renoveras.
Monark hade vid den här tiden sina egna, lätt igenkännbara pedaler. En annan typisk Monark-grej från den här tiden är ramen, tillverkad av krommolybden, en idé lånad från flygplanstillverkningen. Man kallade följaktligen denna legering för flygstål. Flygstålet tillsammans med lättmetallfälgar och lättmetallskärmar gör cykeln ca 2,5 – 3 kg lättare än de flesta konkurrenternas maskiner.
Efter att ha ägt och cyklat på många olika cyklar med kedjeväxel och navväxel, har nu den här Monarken varit min vardags- och brukscykel de senaste åren. Inget kan få mig att återgå till dagens ”kraftförlustcyklar”. En eftergift mot originalutförandet har jag gjort: Sadeln är utbytt mot en Brooks-sadel. Detta för att skona de ädlare delarna – dåtidens sadlar var inte alltid så sköna som de såg ut.


Bakljuset blev allmänt först i mitten på 50-talet


Flygstål introducerades 1947


Handtag av trä


“Monark” i kedjeskyddet i samma färg som ramen


ROBO-belysning


Monarks egen pedal


Perry.nav, made in England


Skönheten i all sin glans