SUPERGRANDPA MEMORIAL RIDE I - "STÅLFARFAR-TUREN"

YSTAD - HAPARANDA

14. July - 25. July 2007

År 2007 var det 20 år sedan Gustav Håkansson avled. Detta var den direkta orsaken till att vi beslöt oss för ett minneslopp för att hedra hans minne och hans långa turer på cykel.

Vi beslöt oss för att köra sträckan Ystad – Haparanda, som en hyllning till den prestation Gustav gjorde 1951, då han ville deltaga i Sverige-loppet, som skulle köras från Haparanda till Ystad.

66 år gammal cyklade Gustav från Gantofta, söder om Helsingborg, till Haparanda för att anmäla sig till loppet, men blott för att bli avspisad med orden:  - Nej, du är för gammal, åldersgränsen är 40 år. Skam den som ger sig! Gustav beslöt att ”deltaga” utom tävlan.

Så han satte en nolla på magen och startade en timme efter alla de andra.

Medan de andra körde i dagsetapper, cyklade Gustav dag och natt. På så vis passerade Gustav alla officiella deltagare och fick efter hand större uppmärksamhet än de. Folk samlades vid vägkanten för att se den gamle mannen med det stora vita skägget, när han passerade deras ort. Han fick många smeknamn där han drog fram. I en by stod en pojke, som möjligtvis hade läst Stålmannen nyligen, för då han såg Gustav utbrast han: - Där kommer han, han är verkligen en Stålfarfar”! Det där hörde en journalist, och så blev Gustav Stålfarfar med hela svenska folket.

Gustav körde dag och natt och nådde slutmålet Ystad efter bara 6 dagar. Som han själv beskrev turen, så blev han ”buren” i mål av folks gästfrihet och glädje, Det var det som fick honom att cykla dag och natt.

Skälet till att vi körde turen från söder till norr var, att det hölls en cykelhistorisk konferens i Finland vid denna tid, där Brian Rosenberg skulle hålla ett föredrag om Gustav Håkansson och hans liv som hela Sveriges Stålfarfar, kryddat med detaljer från Brians och Lars Eriks minnestur.

Vi körde turen på 12 dagar, i stort sett på mindre vägar som följde E4:ans sträckning, men också den skyltade cykelleden Ostkustspåret.

Vi hade bokat övernattningar i förväg och körde utan följebil med all packning på cyklarna.

Precis som Stålfarfar hade vi nummer 0 på magen.

Då det stod att läsa i en tidning att Stålfarfar en dag satt och mumsade på en mazarin tillsammans med sockerdricka, firade vi vår ankomst till Haparanda med var sin försvarligt stor mazarin och några rejäla klunkar sockerdricka.

 

 

Dagbok (svensk) Bilder från turen